A ruhák mosása

Minden kisruha mosható, mosodai vegytisztításra nincs szükség.

A ruhákat elkülönítve, egyedileg mosd, kézi és gépi tisztítás esetén is.

Gépi mosás

Mosógépben 30-40 fokos, rövid, kímélő programot válassz ahol a mosógép nem pörgeti csak mozgatja finoman a ruhát. A díszesebb, tüllös ruhácskákat érdemes mosózsákba vagy egy párnahuzatba rakni. A centrifuga fordulatszámát 600-800 fordulat közé állítsd. Ha van lehetőség, 2-3 perc centrifugálás után állítsd meg a mosógépet, így a felesleges gyűrődések elkerülhetőek.

Kézi mosás

Kézi mosás esetén, lavórba vagy kádba engedj vizet, adj hozzá mosószert és várd meg amíg az teljesen feloldódik. Miután beletetted a ruhát 4-5 percig hagyd ázni, így az esetleges szennyeződések, foltok könnyen eltávolíthatóak lesznek.
A ruhát finoman nyomkodd, az erős dörzsölést kerüld, mert az károsíthatja a szövet szálait. Folt esetén az adott anyagra alkalmas folttisztítót masszírozd az anyagba és néhány percig hagyd hatni.

Mosás után az öblítés arra szolgál, hogy a már tiszta ruhából eltávolítsd a maradék mosószert. Engedj tiszta vizet, tegyél bele öblítőt, keverd el, és tedd bele a ruhát. Finoman nyomkodd át, a dörzsölést itt is kerüld. Ezt folyamatot még egyszer ismételd meg, így biztos nem marad mosószer a ruhában. Ha van lehetőséged mosógépben centrifugálásra a gépi mosásnál leírtak
szerint járj el. Ha nincs centrifugálási lehetőség, vigyázz hogy soha nem csavard a ruhát erővel, mert ez véglegesen károsíthatja a finomabb darabokat.

Szárítás

Helyezd a kimosott darabot egy száraz törölközőre, csavard fel és itasd ki belőle a felesleges vizet. A ruhák szárítása vállfán lógatva, vagy vízszintes felületen kiterítve történjen, a szárítógép használatát lehetőség szerint kerüld.

A ruhák vasalása

Amennyiben megfelelő módon mossuk és szárítjuk a ruhát a vasalás folyamatát
megkönnyítjük.

Nem hordjuk mindennap az alkalmi ruhákat, így figyelmet kell szánni a finom anyagok mosás utáni vasalására is. Az ünnep napokon hordott ruhák vasalásával nem szabad kapkodni, fontos, hogy kövesd azok vonalát, szabását.

Legegyszerűbb vasalni vasalódeszkán, ennek hiányában egy asztalt használj erre a célra. Fontos lépés a vasaló hőfokának beállítása. Mindig alacsonyabb hőfokkal kezd a vasalást és ha nem érted el a kívánt eredményt fokozatosan emeld a vasaló hőfokát. Ha a vasaló „húzza” az anyagot
vedd lejjebb a hőfokot.

Az alkalmi kisruhák többsége több rétegű. Mindig az alsó réteggel kezdd a vasalás folyamatát. Húzd rá a vasalódeszkára a ruhát, hajtsd fel a
felsőbb rétegeket. Az alsószoknya általában pamut vagy valamilyen vastagabb, kevésbé kényes anyag, ezek magasabb hőfokon is vasalhatóak. Forgasd körbe a vasalódeszkán a szoknyarészt, néhány perc alatt így könnyen ki tudod vasalni. Ugyanígy járj el a felsőbb rétegekkel, figyelj a megfelelő vasalási hőmérsékletre. Ha maradnak gyűrődések, lehetőség szerint gőzzel, esetleg szórófejes flakonnal nedvesítsd be az anyagot, és vasald át még egyszer.

A szoknya rész után következik a ruha felső része. Fektesd magad elé a vasalódeszkán, előszőr a hátulját majd az elejét vasald ki. Figyelj a vasaló hőmérsékletére, mert a ruha alja és felső része általában különböző hőfokot kíván.

Öltözködésig akaszd vállfára, akkor biztos nem gyűrődik meg.